Vidikovac VIKALIŠTE

13 Dec

Vidikovac Vikalište,nalazi se u ataru sela Rudinje na Staroj planini,od Pirota udaljeno 19km.Postoji nekoliko pravaca iz kojih se može doći do ovog vidikovca,a onaj koji iskusni palninari preporučuju je od crkve i stare škole u selu Rudinje.Nakon prolaska pored crkve,put koji dalje treba pratiti je uz dolinu reke Temštice.Kao i kod drugih vidikovaca,posetioci će na putu do Vikališta,uživati u usputnim predelima i pogledu na masiv Stare planine kao i Greben,Vlašku i Ruj planinu.

Vidikovac Vikalište nalazi se na visini od 1065m (najviši deo Vikališta) i do ovog mesta,od sela Rudinje,biće potrebno oko 2h hoda. Ono što je jedinstveno za Vikalište je ogromna stena,visine oko 20 metara ,izgrađena od crvenog peščara,karakterističnog  geološkog oblika za rečnu dolinu Temštice.

Sa ovog vidikovca uočava se masiv Stare planine i Jabučko ravnište,Suva planina sa najvišim vrhom kao i Svrljiške planine.Prilikom posete vidikovca Vikalište,treba biti obazriv jer stene mogu biti potencijalno opasne.Sama staza nije zahtevna i preporučuje se svima za šetnju.

Foto:Jovan Stefanović