Highlander Stara planina

09 Dec

HIGHLANDER  STARA  PLANINA

Highlander je medjunarodni planinski izazov,koji se održava u celom svetu a od juna 2021. godine i u Srbiji, na Staroj planini.Manifestacija je namenjena  planinarima i svim ljubiteljima prirode i pešačenja u trajanju od  5 dana.

Highlander pripada manifestacijama koje se kategorišu terminom „long-distance hiking event“ i realizuje se kroz nekoliko dužina staza u više dana.Učesnici, u ovoj avaturi života prelaze kilometre po unared određenoj stazi, noći provode u šatorima, pripremaju hranu na otvorenom i uz podršku organizatora žive nekoliko dana na planini.

Highlander Stara planina se organizuje u  junu, u tri formata u različitim dužinama staza:  Highlander Hercules- 100 km (5 dana), Highlander Pegasus- 50 km (3 dana) i Highlander Orion- 25 km (2 dana, vikend). Svako se može prijaviti i spram sopstvenih mogućnosti, pripreme za određenu stazu učestvovati sa potpunim uživanjem i doživljajem posebnog iskustva.

Avantura najduže staze (Highlander Hercules) počinje ispod vrha Babin zub (1.758m) i nastavlja preko vrhova Stare planine Midžor (2.169m), Tri čuke (1.938m) i Kopren (1.963m) odakle vodi do uvale Ponor, nastavlja se preko pašnjaka, uz vodopad Tupavica i borovih šuma do sela Dojkinci, odakle upućuje da se preko visoravni Vrtibog i Arbanaških kladenaca kroz kameno selo Gostuša i uz obale Zavojskog jezera i preko vidikovca Smilovica, dođe do cilja u selo Temska gde se ovaj izazov i  završava. Kraće staze Highlander Pegasus i Highlander Orion su organizovane u sličnim lokalitetima, tako da su i svi edukativni sadržaji i radionice koje se organizuju tokom dana boravka na Staroj planini podjednako dostupni svima. Svaki učesnik koji završi stazu u predviđenom vremenskom roku, dobija Highlander značku i zahvalnicu, uz priliku da se oproba i na stazama drugih država u regonu i svetu.

Cilj ove manifestacije je upoznavanje svojih sopstvenih mogućnosti ,granica izdržljivosti i preživljavanja ali i doživljaj planine na jedinstven i drugačiji način. Highalander događaj je bez otpada i sa izuzetno niskom infrastrukturom, čime poštuje sve principe zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa, čemu uči i sve učesnike same manifestacije.

Organizator Highlander Stara planina je High peaks doo, uz suorganizaciju i podršku organizacije Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP „Srbijašume“-Šumsko gazdinstvo Pirot .

Galerija